Gume i feluge večita dilema

Koja je razlika između zimskih, letnjih i ms guma za auto

Vožnja sa odgovarajućim tipom guma igra ključnu ulogu u bezbednosti i performansama vozila, posebno u različitim vremenskim uslovima.

Zimske gume, letnje gume i gume za sve sezone (M+S gume) razlikuju se po svojim karakteristikama i nameni. Evo osnovnih razlika između njih:

 1. Zimske Gume:
  • Namena: Zimske gume su dizajnirane da pruže bolje performanse u hladnim i zimskim uslovima, posebno na snegu, ledu i mokrim putevima.
  • Šareni Dezen: Imaju specifičan dezen sa dubokim žlebovima i lamelama koje poboljšavaju vuču na snegu i ledu.
  • Gumena Smesa: Guma za zimske uslove obično sadrži specifične aditive koji omogućavaju bolje prianjanje na niskim temperaturama.
 2. Letnje Gume:
  • Namena: Letnje gume su prilagođene za vožnju u toplijim uslovima, na suvim i vlažnim putevima.
  • Šareni Dezen: Imaju šareni dezen sa manje dubokih žlebova i više blokova kako bi pružile dobro prianjanje na suvim putevima.
  • Gumena Smesa: Gume za letnje uslove često sadrže smešu koja se ne stvrdnjava na visokim temperaturama.
 3. M+S (Mud and Snow) Gume:
  • Namena: Gume označene sa M+S su dizajnirane za vožnju u različitim uslovima, uključujući blage zimske uslove, ali ne pružaju specifične performanse kao zimske gume.
  • Šareni Dezen: Dezen može varirati, ali obično imaju nešto dublje žlebove u odnosu na letnje gume.
  • Gumena Smesa: M+S gume obično imaju mešavinu koja je kompromis između zimske i letnje gumene smeše.

Pre nego što izaberete gume za svoje vozilo, proverite lokalne propise, klimatske uslove i vaše specifične potrebe u vezi sa vožnjom. Takođe, pravilno održavanje guma, bez obzira na vrstu, ključno je za dug vek trajanja i sigurnost na putu.

Razlike između zimskih, letnjih i M+S guma su ključni faktori za bezbednu vožnju

Kako Izabrati Pravu Gumu za Vaše Vozilo:

 1. Klimatski Uslovi:
  Ako živite u području sa čestim snegom i niskim temperaturama, zimske gume su često najbolji izbor. Letnje gume su idealne za tople i suve uslove, dok M+S gume mogu biti dobar kompromis.
 2. Zakonski Propisi:
  U nekim regionima, zakoni zahtevaju upotrebu zimskih guma tokom zimske sezone. Proverite lokalne propise pre nego što izaberete gume.
 3. Vrsta Vožnje:
  Ako često putujete na putovanjima u različite klimatske uslove, razmotrite gume koje pružaju dobre performanse u svim uslovima.
 4. Održavanje:
  Bez obzira na vrstu guma, redovno održavanje je ključno. Proveravajte pritisak guma, rotirajte ih redovno i pratite njihovo stanje.

Pravilan izbor guma za vaše vozilo igra ključnu ulogu u bezbednosti i performansama tokom cele godine. Bez obzira na tip guma, njihovo redovno održavanje i pravilna upotreba doprinose dužem veku trajanja i sigurnijoj vožnji.

Aluminijske vs. Čelične Feluge: Razlike i Kako Izabrati Prave Za Vaše Vozilo

Feluge, kao ključni deo automobila, ne samo da utiču na estetiku vozila već i na performanse i sigurnost. Dve najčešće vrste feluga su aluminijske i čelične, svaka sa svojim karakteristikama i prednostima.
Evo pregleda razlika između ova dva materijala i kako izabrati one koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Aluminijske Feluge:

 1. Laganost:
  Aluminijum je lakši od čelika, što može doprineti smanjenju ukupne težine vozila. Ovo može poboljšati performanse, upravljivost i efikasnost goriva.
 2. Estetika:
  Aluminijske feluge često imaju moderniji i elegantniji izgled u poređenju sa čeličnim felugama. Ovo je često privlačno vozačima koji žele poboljšati vizuelni izgled svog vozila.
 3. Toplotna Disperzija:
  Aluminijum ima bolje svojstvo disperzije toplote, što znači da se manje zagrevaju tokom vožnje. Ovo može pomoći u produženju veka trajanja kočnica.
 4. Osetljivost na Oštećenja:
  Aluminijske feluge su sklonije oštećenjima usled udaraca ili krivljenja u poređenju sa čeličnim felugama. Međutim, neki modeli su konstruisani sa dodatnim jačanjima kako bi se smanjila osetljivost na oštećenja.

Čelične Feluge:

 1. Robusnost:
  Čelične feluge su obično robusnije i manje sklonije oštećenjima od aluminijumskih feluga. One mogu izdržati teže uslove vožnje, uključujući udarce ili vožnju po neravnom terenu.
 2. Niži Troškovi:
  Čelične feluge su obično jeftinije od aluminijumskih, što ih čini privlačnim izborom za vozače koji žele praktično rešenje bez velikih dodatnih troškova.
 3. Manja Osetljivost na Koroziju:
  Čelične feluge su manje osetljive na koroziju u poređenju sa aluminijumskim. To može biti posebno važno u regionima gde su putevi tretirani solju tokom zimskih meseci.
 4. Težina:
  Čelične feluge su obično teže od aluminijskih, što može uticati na ukupnu težinu vozila.

Kako Izabrati Prave Feluge za Vaše Vozilo:

 1. Klimatski Uslovi:
  Ako živite u području gde su česti zimski uslovi i upotreba soli na putevima, čelične feluge mogu biti praktičniji izbor.
 2. Estetika:
  Ako vam je važan estetski izgled vašeg vozila i želite moderniji dizajn, aluminijske feluge mogu biti bolji izbor.
 3. Cena:
  Ako proračun igra ključnu ulogu u vašem izboru, čelične feluge su često ekonomska opcija.
 4. Uslovi Vožnje:
  Ako često vozite po neravnom terenu ili na putevima sa mnogo udaraca, čelične feluge mogu pružiti bolju otpornost na oštećenja.
 5. Performanse:
  Ako su vam performanse, upravljivost i efikasnost goriva prioritet, aluminijske feluge mogu biti bolji izbor zbog njihove lakše težine.

U krajnjoj liniji, izbor između aluminijskih i čeličnih feluga zavisi od vaših prioriteta, budžeta i uslova vožnje. Bez obzira na izbor, redovno održavanje feluga je ključno za produženje njihovog veka trajanja i bezbednost vaše vožnje.

Scroll to Top